@article {4108, title = {גלובליזציה ופיתוח}, journal = {פרסומי המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיוויס}, year = {2009}, abstract = {
תקציר

לגלובליזציה פנים רבות: אינטגרציה של שווקים כלכליים; דה-טריטורליזציה של היחסים הבינלאומיים; תנועה חופשית של סחורות, הון ובני אדם; אובדן הרלוונטיות של ממדי הזמן והמרחב ביחסים החברתיים והפוליטיים; יצירת תרבות הומוגנית אחת וזהות קוסמופוליטית; השלכות רבות וסותרות על שלום, על מלחמה, על עוני ועל שגשוג ברחבי העולם. המושג "גלובליזציה", שמשמעותו טרם התבהרה לעומק, הפך שם נרדף לעידן שלאחר תום המלחמה הקרה וסמל של תקופתנו, אם כי איננו יודעים בוודאות מהן השלכותיו. הרבו לעסוק בנושא דווקא כלכלנים וסוציולוגים, יותר מאשר מדעני מדינה וחוקרי היחסים הבינלאומיים, על אף היבטיה הפוליטיים הברורים של התופעה: צמצום ריבונות המדינה; עליית שחקנים לא מדינתיים הן בזירה הבינלאומית הן בזירה הפנימית כאחת; היווצרותה של חברה אזרחית גלובלית. עם זאת, אין להפריז בהשלכות מרחיקות הלכת כביכול של הגלובליזציה.
בספר קצר זה, החוקרים האיטלקים פדריקו בונליה ואנדראה גולדשטיין פורסים לפנינו את הרשת הרחבה של הקשרים שבין גלובליזציה לבין פיתוח במערכת הכלכלית הבינלאומית בת זמננו. באמצעות שילוב מרתק ונדיר של הבהרת מושגים והבאת דוגמאות אמפיריות מרחבי העולם מצליחים המחברים לפרק את תהליך הגלובליזציה הכלכלית לרכיביו השונים: סחר חופשי; אינטגרציה של השווקים הפיננסיים; ייצור וחברות רב-לאומיות; הגירת כוח אדם מיומן. אחר כך הם מבנים מחדש את הגלובליזציה ביחס לסוגיות של פיתוח כלכלי ועוני, במסגרת היחסים בין הצפון לדרום. בדרך זו מפריכים בונליה וגולדשטיין מספר רב של דעות קדומות ועיוותי תפיסה הנוגעים להשלכותיה של הגלובליזציה על הפיתוח.
אף שהספר נכתב במקורו באיטלקית בשנת 2003 נדמה כי הנושאים הנידונים נלקחו מכותרות העיתונים הנכתבות על רקע המשבר הכלכלי והפיננסי הפוקד את המערכת הבינלאומית בחודשים האחרונים. לפיכך, הספר גם יכול לשמש את הקורא הישראלי כמעין "מורה נבוכים" קצר להבנת מורכבותן של סוגיות הגלובליזציה, ללא משוא פנים, ולספק בידיו כלי לניתוח תהליכים פוליטיים, חברתיים וכלכליים המאפיינים את היחסים שבין "העולם הראשון" המפותח לבין המדינות המתפתחות.
}, author = {בונליה, גולדשטיין} }